Składniki
Ciasto na pizzę Deep Dish
- 200 g mąki pszennej uniwersalnej + dodatkowa ilość do wyrabiania ciasta typ 480
- 40 g kaszy kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżki roztopionego masła i 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 150 ml wody
- Oliwa do natłuszczania naczyń
Wskazówki
-
Połącz w misce mąkę z kaszą kukurydzianą, solą, cukrem i drożdżami, aż wszystko się dokładnie wymiesza.
-
Dodaj wodę i roztopione masło, po czym wymieszaj składniki łyżką.
-
Wyrabiaj ciasto rękami, dosypując mąkę, aż uzyskasz gładką, jednolitą i delikatnie błyszczącą konsystencję.
-
Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski.
-
Zawiń naczynie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
-
Wyjmij ciasto, przenieś na blat i rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm
-
Rozsmaruj na jego powierzchni masło w temperaturze pokojowej, zostawiając ok. 1cm miejsca na krawędziach.
-
Zawiń ciasto w rulon i delikatnie spłaszcz wałkiem.
-
Zakładaj ciasto na 3 razy.
-
Zamknij boki końcówkami palców i zaciągnij je w dół, aby uformować kulę.
-
Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski, zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg) na 30 minut przed końcem wyrastania.
-
Wyjmij ciasto z lodówki i daj mu odpocząć 10 do 15 minut w temperaturze pokojowej.
-
Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5cm, zawiń na wałek i rozłóż na formie do ciasta (jeśli jest to zamykana forma, przełóż ją papierem do pieczenia - jeśli inne naczynie, wysmaruj je oliwą.
-
Wpasuj ciasto do środka formy, dociskając jego boki do krawędzi naczynia.
-
Ułóż mozzarellę.
-
Dodaj ulubione składniki.
-
Posmaruj pizzę grubą warstwą sosu pomidorowego.
-
Piecz ok. 30-35 minut, aż boki ciasta zbrązowieją.
-
Odczekaj ok. 10 minut przed przekrojeniem pizzy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz